joi, ianuarie 23, 2025
AcasăTurismTraseul Jepii Mari din Bucegi este din nou practicabil. Arborii doborâţi de...

Traseul Jepii Mari din Bucegi este din nou practicabil. Arborii doborâţi de vânt au fost degajaţi de către autorităţi

[ad_1]

Traseul Jepii Mari din Bucegi. Traseul Jepii Mari din Munţii Bucegi este din nou practicabil, după ce poteca turistică a fost degajată de arborii doborâţi de vânt, a anunţat, marţi, Salvamont Buşteni

Traseul Jepii Mari din Bucegi este din nou practicabil

Potrivit unei postari de pe pagina de Facebook a acestui serviciu, pentru îndepărtarea arborilor care blocau poteca turistică au acţionat salvatori montani din Buşteni şi din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont, dar şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic Azuga, aceştia fiind sprijiniţi de o firmă de profil.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, Salvamont Buşteni anunţa că doi turişti care coborau pe acest traseu s-au rătăcit când mai aveau doar câteva sute de metri până în staţiune, din cauza faptului că pe poteca erau arbori doborâţi de vânt.

Traseu montan Bucegi: Buşteni – Valea Jepilor – Cabana Caraiman

Din acest punct, poteca se îndreaptă către vest-nord-vest, coborând uşor, după care urca d-ea coastă şi iese pe un tăpşan, unde întâlneşte drumul ce vine din stânga, dinspre Piatra Arsă (10-15min. de la canton). Continuăm spre dreapta pe acest drum (marcaj: banda galbenă) pe sub Vârful Ciocârlia (2056m). Drumul trece curând pe la obârşia Văii Urlătoarea Mare, apoi continuă spre nord, în urcuş uşor peste platoul Jepilor Mici. După circa 20 min. de mers pe acest podiş înalt, ajungem într-o şea înaltă, la o intersectare de drumuri (2120m).

De aici se observă spre nord şi nord-nord-est, adâncă depresiune a Văii Jepilor şi dincolo de vale, Caraimanul cu Crucea Eroilor; spre est-sud-est, Valea Jepii Mici; spre sud-est, Valea Jepii Mari; spre sud, Vârful Furnică (2103m); spre sud-sud-vest şi sud-vest, Izvorul Dorului şi dincolo de vale, Creasta Cocorei.
Ramificaţie: Spre Cabană Caraiman continuăm înainte în coborâş uşor de-a coastă, apoi repede şi direct către Valea Jepilor. După aproximativ 10 min. traversăm firul văii, apoi un urcuş pe versantul opus ne conduce la Cabana Caraiman (2025m).

Spre Babele urmam drumul de platou în urcuş uşor şi ieşim repede pe coama Babele-Jepi. După circa 10 min. de la ramificaţie, ajungem pe un prag lat al coamei, îl urcăm pieptiş şi ieşim pe un al doilea prag, unde întâlnim, venind din dreapta, poteca de la Caraiman. De aici, o ultimă urcare de 5 min. ne conduce la Cabana Babele(2200m).

Cărarea ireală din Bucegi pe care oamenii dispar fără urmă

Nu doar prezenta Babelor şi a Sfinxului fac din Munţii Bucegi unul dintre cele mai misterioase locuri din România, ci şi legendele care circulă în jurul lor. Amatorii de paranormal găsesc aici multe puncte de interes. Unul dintre ele este o potecă ireală, care apare doar în anumite condiţii meteorologice. Cei care îndrăznesc să se aventureze pe aceste traseu dispar fără urmă…

Una dintre legendele legate de Munţii Bucegi spune că locurile sunt împânzite de tuneluri subterane de zeci de kilometri, ipoteza în sprijinul căreia ar veni câteva sute de cutremure din 1993, nici acum explicate de specialişti. Tot aici, există izvoare miraculoase care vindeca boli incurabile sau locuri unde au loc fenomene paranormale, despre care circulă tot felul de poveşti.
Un astfel de loc se regăseşte în traseul de pe Jepii Mici, recomandat celor experimentaţi pe timp de vară, iarna fiind închis.

Potrivit muntii-bucegi.ro, localnicii din Buşteni, dar şi oameni ai munţilor spun că pe traseul Jepii Mici, urcând pe Valea Comorilor, în anumite condiţii meteorologice, mai ales vara, când pe munte se lăsă o ceată grosa aparent fără o explicaţie, apare o cărare îngustă. Poteca nu are mai mult de 20 de centimetri lăţime şi este paralelă cu cea principală. În realitate, aceasta cărare blestemată nu există, iar cei care se aventurează să calce pe ea mor sau dispar pentru totdeauna.

Foarte puţini dintre cei care s-au încumetat să meargă pe acest traseu au reapărut în alte locuri din Bucegi, dezorientaţi şi pierduţi, chiar răniţi, pe când majoritatea celor care păşesc pe cărare dispar fără urmă, în ciuda căutărilor, sau trupurile lor sunt descoperite în primăvara viitoare.

Traseul Jepii Mari din Bucegi. Numeroşi turişti şi-au pierdut viaţa pe cărarea Jepilor

Dincolo de legendele perpetuate de amatorii de paranormal, pe Jepii Mici au avut loc numeroase accidente grave. Numeroşi turişti şi-au pierdut viaţa pe cărarea Jepilor Mici, care este recomandată doar celor bine echipaţi şi antrenaţi. Diferenţa de nivel din Buşteni – Valea Caraimanului – Cabana Caraiman – Babele – Peşteră, adică traseul Jepii Mici, este de peste 1.000 de metri. Din cauza terenului instabil, a zăpezii, prezenta chiar şi vara, a râurilor mici şi înşelătoare care fac poteca aluncoasa, te poţi dezechilibra şi cădea în abruptul muntelui.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments