duminică, mai 19, 2024
AcasăSocialUniversitar din cadrul USAMV Iași a discutat despre competențe antreprenoriale, internship și...

Universitar din cadrul USAMV Iași a discutat despre competențe antreprenoriale, internship și practica la fermieri, pandemia și efectul acesteia pe activitatea practică, dar și despre ecologie, în Studioul BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

[ad_1]

Joi, 25 martie 2021, la ora 15.00, în Platoul BZI LIVE a fost programată o editie-dialog de interes pentru studenţi dar şi despre interesantul şi căutatul domeniu al legumiculturii ecologice alături de prof. univ. dr. ing. Vasile Stoleru (Facultatea de Horticultură), prorector cu activităţile sociale, studenţii şi relaţia cu Alumini (absolvenţii) la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.

Alături de oficialul de la Agronomie au fost abordate aspecte de ţin de portofoliul pe care-l coordonează dar şi: competente transversale – Informatică, IT, Mecanică, noţiuni de ecologice, antreprenoriale – analiza şi gestiune economică, rolul important pe care îl au profesorii, competente antreprenoriale – nu trebuie uitat că în societatea contemporană se lucrează cu organisme biologice care ajung la suprasaturare.

De asemenea, pandemia şi efectul acesteia pe activatea practică – internship şi practică la fermieri, inovare şi cercetare. Colaborarea agenţilor economici cu universităţile care au produs peste 2.000 brevete. Despre agricultura de precizie că o necesitate. Actuala utilzare cu 70 la sută mai multe inputuri dar se obţine doar 30 la sută hrana suplimentară în valori cantitative respectiv Agricloud – agricultura de precizie. Ecosistemul nu poate produce mai mult, trebuie lăsat să se regenereze, să se autosustina. Contextul schimbărilor climatice – consumatorii reclama tot mai mult produse de calitate, pe cât posibil de la aceleaşi specii, soiuri său râse în schimb creşterea cantităţii nu este însoţită şi de calitate. Despre faptul că 2.7 miliarde de hectare sunt cultivate, pe planetă, cu organisme obţinute prin biotehnologie.

Asocierea între fermieri, soluţii în contextul schimbărilor climatice: relocarea anumitor specii de plante şi râse de animale, utilizarea de biosenzori – în vederea reducerii consumului de minerale şi apă. Identificarea mecanismelor ce determina rezistenta la secetă, salinitate, plasticitate ecologică ridicată. Despre agricultura ecologică, sistem care nu se autosusţine fără subvenţii şi nici nu se va putea nici în viitor. Nevoia de specialişti care să se adapteze permanent schimbărilor, pregătirea specialiştilor şi prin programe de scurtă durată. Departamente de pregătire continuă, cursuri postuniversitare, cursuri de specialitate, învăţământ terţiar nonuniversitar. Masteratele au un rol important (se pot adapta mai uşor cerinţelor agenţilor economici), proiecte comune între ministerele Agriculturii, Educaţiei şi Cercetării şi mediul economic. Securitate şi siguranţă alimentară.

Universitarul Vasile Stoleru: inginer horticol, manager de ferma ecologică şi administrator al sistemelor legumicole ecologice

Prof. univ. dr. ing. Vasile Stoleru este inginer horticol, manager de ferma ecologică şi administrator al sistemelor legumicole. De reliefat ca acesta este titular curs la: Culturi legumicole ecologice, Managementul sistemelor legumicole ecologice, Inspecţia şi certificarea producţiei legumicole ecologice (Facultatea de Horticultură). De asemenea, se ocupa şi de îndrumarea lucrărilor practice la disciplinele: Legumicultura specială, Producerea seminţelor de legume şi Metode moderne de ameliorarea plantelor. A fost şi este membru în echipe de cercetare la disciplină de Legumicultura. Disciplinele principale studiate interdisciplinar: Legumicultura, protecţia plantelor, ecologice. Competente profesionale dobândite: administrarea sistemelor legumicole ecologice. Alte competenţe şi aptitudini: Horticultura şi Biodiversitate Organică, consultant producţie legumicolă pentru diferite societăţi comerciale, inspector producţie agricolă ecologică, expert Comisia Europeană (CE) pe programul Cadru FP7, pe axa Organic Core. În perioada 2004-2020, prorectorul USAMV a făcut parte din zeci de proiecte e ţin de cercetare, consultanta ştiinţifică sau formare.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments