5 sfaturi pentru a rămâne sănătos în perioadele de stres

187


Ingrijorarile minore legate de munca sau lupta cu cineva sunt frecvente si trec repede. Dar excesul de stres prelungit poate dăuna gravEfectele stresului cronic asupra sănătății: noi perspective asupra mecanismelor moleculare ale comunicării creier-corp sănătate. Iată manifestările sale tipice:

 • Tulburari de somn.
 • O scădere bruscă sau creșterea apetitului.
 • Stare proastă (pesimism, depresie).
 • Iritabilitate crescută.
 • Senzația că stresul nu se va termina niciodată și viața nu se va îmbunătăți.

Nu ignora aceste simptome. Dacă nu aveți încă o cale de a elimina cauza stresului, încercați cel puțin să reduceți efectul negativ al acestuia.

 1. Creați o rutină sănătoasă și respectați-o

Acest lucru vă va oferi senzația că sunteți în controlul vieții voastre.

 • Nu te culca mai târziu decât de obicei, nu abandona obiceiurile și hobby-urile bune.
 • Nu vă îndepărtați de oameni, ci dimpotrivă, comunicați mai mult cu prietenii și familia. Conexiunile sociale sunt un bun ajutor împotriva stresului.
 • Alocați timp pentru activități care vă aduc bucurie: mersul pe jos, jocul cu copiii sau animalele de companie, citirea și așa mai departe.
 • Stai departe de lucrurile care de obicei te enervează. Dacă este posibil, limitează contactul cu persoanele care provoacă stres. Mai ales înainte de culcare.
 • Ai grijă de tine. Încercați să găsiți timp pentru relaxare și lucruri plăcute.
 1. Mănâncă bine

Sub stres, ești tentat să mănânci ceva dăunător, mai ales dulce. „Oferă o creștere a serotoninei, hormonul stării de spirit, dar nu va dura mult”, spune Azmina Govindji de la Asociația Dietetică Britanică, la fel ca glicemia crescută, care oferă un impuls temporar de energie. În schimb, rămâneți la carbohidrați complecși (cum ar fi cerealele integrale). Ei te vor energiza mult timp.

Pentru a reduce tentația de a cumpăra alimente bogate în grăsimi și bogate în calorii, planificați-vă mesele în avans.

Bineînțeles, într-o stare de stres sever, nu există puterea de a crea un meniu complex pentru săptămâna următoare. Dar este suficient să planificați un terci și fructe pentru micul dejun, un sandwich cu pâine integrală pentru prânz și o salată de legume sau pește și chipsuri pentru cină. Acestea sunt feluri de mâncare simple, care sunt mult mai sănătoase decât mâncarea rapidă și dulciurile.

În timpul zilei, încercați să nu gustați direct la locul de muncă. Păstrați cel puțin 10-15 minute pentru un prânz liniștit și, în mod ideal, luați aer proaspăt pentru o vreme. Acest lucru vă va ajuta să vă reîncărcați și să vă liniștiți.

3. Nu uitați de activitatea fizică

Este un mod puternic de a ameliora stresul care se umpleRolul endorfinelor în exercițiu.corpul cu endorfine. Dacă ți se pare greu să începi, amintește-ți cât de bine se simte după antrenament. Imaginează-ți cât de obosit și mulțumit vei fi după un exercițiu intens.

Dacă nu aveți timp sau bani pentru o sală de gimnastică, faceți mișcare acasă . Este suficient să rezervați o jumătate de oră pentru asta și vă veți simți deja mai bine. De exemplu, încercați antrenamente cu intervale scurte. Dacă te simți vinovat pentru că ai petrecut timp la sport într-o perioadă atât de stresantă din viața ta, încearcă să-ți schimbi atitudinea.

Și acum, mai mult ca oricând, este important pentru dvs. să vă mențineți sănătatea. Poate că va trebui să fii mai strict la început. De exemplu, spune-ți: „Marți găsesc o oră de timp cu toate mijloacele și mă antrenez”. Treptat va deveni un obicei și vei observa un rezultat pozitiv.

4. Dormi suficient

Să te așezi târziu pentru a distruge cât mai multe lucruri de făcut, nu va face decât să înrăutățească lucrurile. „Dacă aveți probleme cu somnul, acest lucru vă va crește nivelul de stres”, spune neurologul Guy Leschziner, autorul cărții The Nocturnal Brain. „Încercați să dormiți cât mai mult posibil pentru a ajuta la controlul stresului”.

Cu toate acestea, el sfătuiește să nu abuzeze de somnifere. Este bun ca soluție pe termen scurt în perioadele de stres acut. Dacă dormi foarte puțin și simți că ești aproape de o criză nervoasă, este recomandabil să o iei. Dar nu vă bazați pe pastile tot timpul: poate duce la dependență. Încercați alte modalități de a îmbunătăți somnul . Și, în orice caz, nu vă prescrieți singur tratamentul, mergeți la medic.

5. Caută sprijin

Împărtășiți-vă sentimentele cu prietenii și familia. De asemenea, nu ezitați să căutați ajutor profesional. Poate că stresul tău a crescut în ceva mai grav. Dacă aveți atacuri de panică, bătăi rapide ale inimii sau probleme persistente de somn, ar trebui să fiți atenți: toate acestea pot indica o tulburare de anxietate .

Incorporează factori de protecție în rutina ta pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății și stării tale de spirit. Mutați-vă, comunicați cu oamenii, nu vă abandona hobby-ul.

Fără astfel de mecanisme sănătoase de adaptare psihologică, oamenii încep să apeleze la cei nesănătoși. De exemplu, în timpul zilei beau cafea sau băuturi energizante pentru a sta treaz, iar seara trec la alcool pentru a nu se gândi la probleme. Dar acest lucru vă va face rău doar pe termen lung.

Amintiți-vă, oricare ar fi stresul, acesta va dispărea în timp. Și îți va fi mai ușor să o miști și să revii la viața normală dacă te îngrijești acum.

 


Sursa: bzi.ro