sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăCulturaGeorge Simion nu este dorit la marșul Revoluției din Timișoara. Care este...

George Simion nu este dorit la marșul Revoluției din Timișoara. Care este motivul

[ad_1]

George Simion nu este dorit la marșul Revoluției din Timișoara. Liderul AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) este considerat liderul unui partid de extremisti de catre unii participanti la eveniment. Profesorul universitar Vasile Popovici, fost ambasador al României în Portugalia și Maroc, a reacționat dur, și a lansat o serie de acuzații virulente către noul parlamentar.

Marșul Revoluției din Timișoara va avea loc pe 16 decembrie.

George Simion nu este dorit la marșul Revoluției din Timișoara

În data de 16 decembrie, la Timișoara va avea loc marșul Revoluției. Liderul AUR a stabilit o întâlnire cu membrii partidului chiar în ziua în care acest oraș comemorează Revoluția din Timișoara. Profesorul universitar Vasile Popovici a reacționat extrem de dur când a aflat că George Simion va fi prezent pe malurile Begăi.

Popovici spune că venirea lui Simion la un astfel de eveniment în Timișoara este o ”profanare”, deoarece acesta ar proveni dintr-un partid de ”legionari sadea”.

George Simion nu este dorit la marșul Revoluției din Timișoara: ”Conduce un partid de legionari sadea”

”Mâine (n.r. miercuri), 16 decembrie, e o zi importantă pentru revoluţia de la Timişoara. E prima noastră zi de proteste din 89, fără de care nimic n-ar fi fost posibil, într-o înlănţuire logică de evenimente înălţătoare, tragice şi finalmente triumfătoare.

Ideea că la acest moment, confiscat deja de nişte organizatori ce nu au nimic de-a face cu 16 decembrie 1989, s-au găsit cozi de topor care să-l invite pe George Simion, şeful unui partid de legionari sadea şi unde se regăsesc şi doi ofiţeri implicaţi în reprimarea revoluţiei, ne obligă pe noi timişorenii să-l primim cum se cuvine pe acest provocator nemernic.

Locul lui nu-i aici şi încă mai puţin într-o zi simbolică. În 16 decembrie naţionalismul lui Ceauşescu, al cărui continuator e chiar acest individ şi toată banda lui de strânsură, s-a clătinat sub prima lovitură a Timişoarei.

Am învins fiindcă timişorenii nu au crezut în chemările naţionalismului şovin, am învins fiindcă aici toate naţionalităţile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce reprezintă partidul lui George Simion.

Venirea lui e o provocare şi o profanare pe care nu trebuie să le acceptăm cu nici un chip”, a scris pe Facebook profesorul universitar, Vasile Popovici, care a participat activ la evenimentele din decembrie 1989.

Ce s-a întâmplat pe 16 decembrie 1989 la Timișoara

La 16 decembrie a izbucnit un protest în Timișoara, că răspuns la încercarea guvernului de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Pastorul făcuse recent comentarii critice la adresa regimului în mass media internațională, iar guvernul a considerat că incita la vrajba etnică.

La cererea guvernului, episcopul sau l-a revocat din post, privandu-l astfel de dreptul de a locui în apartamentul la care era îndreptățit ca pastor.

Enoriașii s-au adunat în jurul casei sale, pentru a-l proteja de hartuire și evacuare. Mulți trecători, printre care și enoriași ai unei biserici baptiste din apropiere, s-au alăturat protestului, necunoscand detaliile și aflând de la susținătorii pastorului că aceasta era o noua încercare a regimului comunist de a restricționa libertatea religioasa.

În după-amiază se striga pentru prima dată „Jos Ceaușescu!”. A fost de ajuns aceasta scânteie pentru a se declanșă revolta. În strigate de „Jos Ceaușescu!” și „Jos comunismul!”, demonstranții s-au deplasat în diverse puncte ale Timisoarei pentru a chema oamenii la revoltă.

Protestele au continuat în ziua următoare, 17 decembrie. Protestatarii au intrat în Comitetul Județean și au aruncat pe fereastra documentele partidului, broșurile de propaganda, scrierile lui Ceaușescu și alte simboluri ale puterii comuniste.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments