[ad_1]
În Spania masca de protecție a devenit obligatorie inclusiv la plajă indiferent de distanța dintre persoane. Legea a intrat în vigoare pentru o perioadă nelimitată.
Amenzile pentru nepurtarea măștii, până în prezent de circa 100 de euro, pot ajunge la sume cuprinse între 601 și 30.000 de euro dacă această faptă este considerată o infracțiune gravă.
Masca de protecție a devenit obligatorie inclusiv la plajă
Spania a publicat noile reguli de protecție pe teritoriul său, actualizând obligativitatea purtării măștii în spațiile publice. Autoritățile au reamintit importanța purtării măști în spațiile publice închise, deschise sau în aer liber, pe stradă și chiar pe plajă. Nu sunt scutiți de portul măștii nici cei care intră în apă sau vor să înoate. În plus, masca este cu atât mai importantă în locurile în care distanța socială de 1,5 metri nu poate fi menținută.
Turiștii veniți să petreacă Săptămâna Sfântă în Spania nu par a fi la curent cu înăsprirea obligativității de a purta masca în natură, la piscină și chiar la plajă, indiferent de distanța de siguranță.
Începând cu 31 martie, distanțarea socială poate fi adapată, însă nu pot exista excepții de la purtarea măștii de protecție. Guvernatorii din Mallorca și Ibiza au fost cei care au propus, vara trecută, că cei care pot menține distanța socială să nu fie obligați să poarte mască, scrie metro.co.uk.
Noul decret al guvernului impune că masca de protecție să fie obligatorie peste tot, în țară, fără excepție.
Unii cred că noua măsură este binevenită, însă cei mai mulți o consideră exagerată.
Așadar, pe lângă contestatarii obișnuiți, acest decret este contestat și de câțiva specialiști, respectiv epidemiologi. Aceștia susțin că nu au fost identificate focare de COVID legate de statul la plajă, în mulțime.
Mila Montero, medic de boli infecţioase, Barcelona: „Obligativitatea de a purta mască în spații deschise, la soare, la piscină sau pe plajă este foarte dificil de aplicat.”
Acesta decizie grea luată de autorități vine pe fondul temerilor unui al patrulea val de coronavirus.
Chiar dacă decizia a fost luată, inclusiv guvernul iberic se teme ca nu cumva masca să devină un impediment pentru turismul din țară, economia Spaniei bazându-se foarte mult pe industria turistică. În acest sens, Spania a insistat pentru eliberarea pașaportului de vaccinare, schemă care ar putea fi pusă în practică abia în iulie.
Deși nu sunt încă lămurite condițiile purtării măștii pe plajă, cert este că turiștii ar putea primi o amendă serioasă dacă nu au căile respiratorii acoperite corespunzător în timp ce fac plajă sau intră în mare. Dacă până în prezent acesteaerau de circa 100 de euro, acum pot ajunge la sume cuprinse între 601 şi 30.000 de euro dacă această faptă este considerată o infracţiune gravă.
Când scăpăm de mască? Ce spune Raed Arafat
În condițiile în care renunțarea la mască este subiect de discuție la nivel mondial, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre momentul în care scăpăm de purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și în cele închise.
„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ că persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“, a declarat Raed Arafat.
[ad_2]