marți, aprilie 30, 2024
AcasăCulturaActorul Cornel Nicoară a murit. Fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț...

Actorul Cornel Nicoară a murit. Fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț împlinise 83 de ani

[ad_1]

Este doliu în lumea teatrului din România după ce actorul Cornel Nicoară a murit. Acesta și-a dat ultima suflare în apartamentul său din Piatra Neamț. Cu doar o zi înainte de tragicul eveniment, fostul director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț împlinise 83 de ani.

Trupul acestuia a fost descoperit de către pompierii nemțeni care au fost solicitați să intervină la un incendiu. Actorul suferea de mai multe boli cronice.

Cornel Nicoară a murit la 83 de ani

Cornel Nicoară s-a născut la Câmpia Turzii, în județul Cluj, pe 20 octombrie 1938. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (I. A. T. C.) în anul 1965.

Din 1965, de la absolvire, și până la pensionare (2006) a activat numai la Teatrul Tineretului. Mai întâi ca actor, făcând roluri memorabile, personajele sale rămânând în memoria afectivă a publicului pietrean.

Compune o serie întreagă de măşti, cele mai importante fiind Ştefan cel Mare din „Apus de Soare”; Wangel din „Femeia mării”, de Henrik Ibsen; Nero în „Britanicus” al lui Jean Racine; Moşul din „Matca” lui Marin Sorescu; Falstaff din „Nevestele vesele din Windsor”, de Sheakespeare; Jupiter din „Muştele”, de Jean Paul Sartre; Noe în „Arca bunei speranţe” a lui I. D. Sîrbu; Caţavencu în „O scrisoare pierdută”, de Caragiale; Lear în „Regele Lear”, de William Shakespeare.

Artistul plastic Ion Bârlădeanu a murit si el in aceasta saptamana

Artistul plastic Ion Bârlădeanu, cunoscut pentru colajele pop art, a murit la vârsta de 75 de ani. Tragicul anunț a fost făcut de către curatorul Dan Popescu. Cu toate că a fost descoperit mai tărziu, Bârlădeanu a reușit să expună la Londra, Copenhaga sau Paris alături de alți mari artiști precum Andy Warhol sau Marcel Duchamp.

„Nea Ion Bârlădeanu a decis ca în această frumoasă zi de toamnă să se mute la dreapta viaţă. A fost un artist total. Vreau să cred că-i va amuza pe îngeri cu colajele lui. La revedere, prietene!”, a scris pe Facebook curatorul Dan Popescu.

O altă dramă a avut loc în lumea culturală din Iași

Lumea culturală din Iași a fost zguduită la aflarea veștii că prim-balerinul Ioan Baitanciuc a decedat din cauza COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Familia a sperat că își va reveni, mai ales că plămânii nu erau afectați și starea generală era una bună. Ieșeanul era o fire veselă și făcea glume chiar și în ultimele clipe ale vieții, își amintește fina sa, Ana Fodoreanu

„Am aflat azi-dimineață (n.r.- ieri 14 octombrie 2021), la ora 5:00. S-a făcut tot ce se putea. A stat internat o săptămână în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru că se infectase cu COVID-19. A stat cu mască de oxigen, plămânii au fost în regulă, însă au cedat rinichii și au apărut probleme pe partea morfologică. A fost tratat foarte bine la spital. Pe această cale mulțumim echipei medicale de acolo. El a crezut că are gripă, de aceea nu i-a dat prea mare atenție. Avea saturația bună în urmă cu două zile și chiar doctorița a crezut că își va reveni. Un om minunat, glumeț. Chiar pe ultima sută de metri a putut glumi. Ne spunea «Să știți că asistentele de aici nu sunt prea grațioase». Cu plămânii își revenise, dar celelalte organe au cedat”, spune Ana Fodoreanu, fina prim-balerinului Ioan Baitanciuc.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments