luni, noiembrie 25, 2024
AcasăSocialO descoperire arheologică legată de o fostă clădire uriașă ar putea fi...

O descoperire arheologică legată de o fostă clădire uriașă ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Iași! Investiție de milioane de euro, în pericol – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

[ad_1]

O posibilă descoperire arheologică a unui vechi și uriaș palat boieresc ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Municipiului Iași. Totul, la confluența Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu Strada I.C. Brătianu. Datele istorice, coroborate cu un plan realizat de inginerul Joseph de Bajardi, la 1819, arată că în areal era acest palat. El a ars în urma incendiului din Capitala Moldovei, din anul 1927. Aici, o investiție de milioane de euro, în pericol! Reprezentanții primăriei arată că vor face ceea ce vor decide specialiștii

O nouă descoperire arheologică a unui vechi și uriaș palat boieresc ar putea fi făcută lângă Primăria Municipiului Iași – Palatul Roznovanu. Totul, la confluența Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu Strada I.C. Brătianu. Datele istorice, coroborate cu un plan realizat de inginerul Joseph de Bajardi, la 1819, arată că în areal era acest palat. El a ars în urma incendiului din Capitala Moldovei, din anul 1927. Aici, o investiție de milioane euro, în pericol! Reprezentanții primăriei arată că vor face ceea ce vor decide specialiștii.

O descoperire arheologică legată de o fostă clădire uriașă ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Iași

Pe Esplanada Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri”, Primăria Municipiului Iași pregătește proiectul de modernizare și reabilitare. Aici, lucrările au demarat de câteva săptămâni. Până acum, în partea dinspre TNI au ieșit la iveală o serie de fundații, vestigii legate de o clădire rectangulară. Săpăturile au ajuns la patru metri adâncime.

„Până la acest moment, majoritatea descoperirilor arheologice pe care le-am făcut merg pe jumătatea secolului al XX-lea, semn al unei activități urbanistice intense. Tot ceea ce aveam, ca informații din planuri, nu se regăsește în ceea ce este în pământ… Pe de altă parte, nu am ajuns cu săpăturile spre zona Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, la intersecția cu Strada I.C. Brătianu, lângă Palatul Roznovanu, unde avem date că a fost un mare edificiu, un palat boieresc. Vom vedea cum vor evolua lucrurile”, a reliefat drd. Costică Asăvoaie, arheolog, cercetător științific III, muzeograf, Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, responsabil cu supravegherea arheologică la Esplanada TNI.

Ultimul studiu arheologic pe zona mare a esplanadei a fost făcut acum 10 ani de arheologul medievist Stela Cheptea

În acest context, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași arată că o decizie va fi luată atunci când arheologii vor decide care este importanța vestigiilor ce ar putea fi găsite în zonă.

„La acest moment, nu au fost făcute descoperiri arheologice importante. Pe viitor, în funcție de lucrările companiei ce are proiectul în derulare și dacă arheologii vor spune că sunt vestigii istorice importante, se va vedea ceea ce urmează a se întâmpla”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

Pe de altă parte, aici, ultimul studiu arheologic pe zona mare a esplanadei a fost făcut acum 10 ani de arheologul medievist Stela Cheptea.

„Aici, din ceea ce am văzut la doamna Stela Cheptea și am cercetat pe planurile orașului Iași, era un conac boieresc, un palat. Probabil fundațiile acestuia se vor găsi aici. Palatul a fost distrus la marele incendiu de la Iași, din anul 1827. Au apărut alte construcții cu roluri negustorești. Așadar, avem o resursă documentară scrisă. Sunt și în circuitul științific date despre acest loc”, a completat Bobi Apăvaloaei, director al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Iași.

Modernizarea esplanadei de la Teatrul Național, o investiție de 3,1 milioane de euro

Modernizarea Esplanadei de la Teatrul Național este derulată de SC Conest SA pentru 3,1 milioane de euro. Conform proiectului, vor fi modernizate aleile și trotuarele, iar instalațiile și finisajele vor fi refăcute integral. De asemenea, axul central va fi degajat și subliniat de o bandă de vegetație joasă, gazon și aranjamente florale, cu lățimea de 12 metri, însoțită de două alei amplasate simetric față de ax. În zona dinspre pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în ax un bazin decorativ, de formă circulară, cu jocuri de apă și lumini. Forma circulară a băncilor perimetrale care înconjoară bazinul va asigura vizibilitate atât spre Catedrala Mitropolitană, cât și spre Teatrul Național.

Așadar, o descoperire arheologică legată de o fostă clădire uriașă ar putea fi făcută chiar lângă Primăria Iași, situație în care o investiție de milioane de euro este în pericol.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments