vineri, martie 29, 2024
AcasăNationalCe se întâmplă dacă ai mai mult de 5 porci în coteţ?...

Ce se întâmplă dacă ai mai mult de 5 porci în coteţ? Reglementare prin Ordinul 24

[ad_1]

Gospodarii şi micii fermieri sunt constrânşi să aib un maximum de 5 porci în curte. În caz contrar, conform ordinului ministrului Agriculturii, se transformă în „exploataţie comercială”.

Ideea lui Adrian Oros provine, de fapt, de la predecesorul său, Petre Daea. Prin Ordinul 24 din 29.01.2021, se stabileşte exact cât mare să fie exploataţia de suine de pe teritoriul României. Gospodarii au voie să aibă cel mult 5 porci în curtea proprie. Dacă se depăşeşte acest număr, atunci să fie trecut totul în acte drept exploataţie comercială, înregistrată la Registrul Comerţului. Bineînţeles, în acest ultim caz, persoanele fizice se transformă în persoane juridice (ÎI, IF, PFA, SRL etc.).

„Anul trecut am încercat să facem un ordin privind biosecuritatea, în care să stabilim care sunt măsurile de biosecuritate, care trebuie respectate de orice crescător de porci, că este mic, că este mare, că este gospodărie ţărănească sau că este o fermă mare, pentru că această pandemie (pesta porcină – n. red.) este la fel ca şi COVID-19. Dacă nu respectăm nişte reguli dure, care chiar dacă sunt neplăcute sunt eficiente, nu vom scăpa niciodată de această pestă porcină africană”, a declarat Oros într-o conferinţă online.

Oros: „Doar samsarii sunt deranjaţi”

În viziunea ministrului Agriculturii, ordinul menţionat anterior nu schimbă nimic în gospodăria ţăranilor. Aceştia însumează în jur de 2% din totalul crescătorilor de suine.

„Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea”, a declarat Adrian Oros. „Doar samsarii care plimbă animalele şi bolile prin ţară sunt deranjaţi de această regulă. Pentru ceilalţi crescători, fie pentru consum familial (în gospodăriile ţărăneşti), fie în ferme comerciale (mici sau mări), nu se schimbă nimic”, a completat ministrul Agriculturii.

„Ce facem dacă scroafa fată 7-8 porci?”

Se pune întrebarea ce faci dacă scroafa fată mai mult de 4 purcei. E o situaţie pe care absolut nimeni nu o poate controla.

„Eu am o mică crescătorie de porci şi am şi o firmă care are printre altele şi codul CAEN pentru creşterea animalelor. Nu am nimic împotrivă să-mi fac un PFA sau o altă firmă strict pe creşterea suinelor. Problema este că unele norme sunt aberante. De axemplu, de ce să fac eu un gard dublu, atât timp cât eu am animalele complet izolate. Nu intră nici musca!

În plus, normele nu specifică ce fel de gard. Nu sunt de acord nici un interzicerea reproducţiei în gospodării. Eu respect toate condiţiile, nu am nimic artizanal. Am boxe în care scroafele fată separat. Le încălzesc cu infraroşii. Am şi contract cu medic veterinar. De ce îmi mai cer să am un stoc de medicamente? Să vină ANSVSA să vadă condiţiile.

Eu nu hrănesc porcii cu chimicale, să crească mai repede. Ajung la greutatea de sacrificare în 8-10 luni. Nu mă pot compara pe mine cu marii fermieri. Să îndulcească normele şi să fiscalizeze creşterea animalelor. Ce câştigă statul dacă pe mine mă îngroapă cu norme şi eu renunţ la acest obiect de activitate”, a declarat pentru „Adevărul” Marian Gheorghe, mic crescător de porci din Căciulaţi, Ilfov.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments