vineri, aprilie 26, 2024
AcasăCulinarDe ce face floare borşul de putină. Cum se umple cu huşte

De ce face floare borşul de putină. Cum se umple cu huşte

[ad_1]

Pentru borşurile şi ciorbele moldoveneşti, când e vorba de acrit se foloseşte, în majoritatea situaţiilor, borşul de putină. Este suficient de acru şi de aromat, pentru a înlocui cu succes zeama de lămâie, sarea de lămâie sau corcoduşele. Gospodinele îşi prepară mai mulţi litri odată, ca să aibă pe o perioadă de câteva luni. Află şi tu cum se umple borșul de putină, dar şi de ce face floare orice borş de putină.

Într-adevăr, e mult mai uşor şi mai comod să cumperi o sticlă dintr-un supermarket. Dacă însă eşti o persoană mai conservatoare sau îţi doreşti să duci tradiţia mai departe, oricând ai la îndemâna varianta să îţi faci propriul borş. În orice caz, el are multe beneficii pentru sănătate.

Cum se umple borşul cu huşte

Uite o reţetă extrem de simplă, foarte veche, dar bună.

Ingrediente:

  • o cană de tărâțe de grâu (de preferat bio, ca să nu aibă chimicale. Ideale sunt cele de la moara de măcinat cereale)
  • o cană de mălai
  • 5-6 felii de pâine neagră (fără aditivi)
  • apă plată sau de izvor (apa de la robinet nu e recomandată pentru că are clor)
  • 500 gr huşte
  • crenguţe de vişin uscate

Mod de preparare:

Pune tărâțele într-o găleată emailată. Toarnă peste ele un litru de apă rece. Amestecă şi lasă la înmuiat în jur de o jumătate de oră. Pune apoi făină de porumb şi omogenizează. Acum e momentul să încorporezi şi mirodeniile, dacă vrei (piper boabe, dafin, mărar etc.). Toarnă în găleată 6-7 litri de apă clocotită. Amestecă foarte bine şi acoperă găleata. În momentul în care poţi atinge cu mâna găleata şi nu te frige, adaugă huştele. Omogenizează foarte bine.

Dacă apa ar fi fierbinte, ar neutraliza huştele şi nu ar mai începe să fermenteze compoziţia. Acoperă găleata şi las-o într-un loc cald, timp de câteva zile.
Verifică după 24 de ore. Dacă încă fermentează, mai lasă-l. Borşul e gata în momentul în care s-a limpezit. Bunicii noștri puneau găleata pe un scaun, la soare. Nu mișcau găleata de acolo timp de câteva zile, pentru ca borșul să se facă acru-acru.
Păstrează-ţi câteva huşte la frigider. Pune apă fierbinte iarăşi în oală, dar atenţie să nu fie clocotită. Asta în cazul în care vrei ca borşul să nu fie extrem de acru. Amestecă şi adaugă o jumătate de pâine de secară. Acoperă găleata şi lasă să fermenteze.

De ce face floare borşul de putină

Probabil, ai văzut că, după un timp, borşul din sticlă face o peliculă albă la suprafaţă. Şi borşul din găleată face floare, chiar dacă e proaspăt preparat. De ce oare? Ei bine, pentru că, atunci când l-ai umplut l-ai lăsat cam mult la umplut. Nu este însă nici o problemă. Trebuie doar să-l strecori. Dacă ai deschis capacul unei sticle cu borş în urmă cu câteva săptămâni, pentru a face mâncare, iar acum ai observat că are floare, gustă-l. Chiar dacă ai pus capacul la loc, a pătruns aer în recipient. Atât timp însă cât nu s-a alterat gustul, borşul poate fi utilizat. Bineînțeles, dacă nu ai mai umblat la sticlă de peste o jumătate de an, renunță la ideea de a acri ciorba cu acel borș de putină.

Știai că borșul de putină nu doar că tratează mahmureala, dar este și un laxativ natural?

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments