joi, aprilie 25, 2024
AcasăSocialLiga Studenților Iași face anunțul care-i vizează pe toți studenții din România!...

Liga Studenților Iași face anunțul care-i vizează pe toți studenții din România! Profesorii nu au dreptul de a condiționa prezența, prin vaccin sau test, la examene

[ad_1]

Liga Studenților arată că Tribunalul Iași a decis de fapt că, în aparență, decizia Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se bucură de prezumția de legalitate doar dacă Universitatea asigură testarea gratuită a studenților, înaintea accesului acestora la examene. Asta fără a se face distincția între testele RT-PCR și antigen cu proba de exudat nazal (invazive) și testele antigen cu probă de salivă (non-invazive). Concret, profesorii NU au dreptul de a condiționa prezența, prin vaccin sau test, la examene

Profesorii NU au dreptul de a condiționa studenții prin vaccin sau test. Poziție clară a Ligii Studenților (LS IAȘI) în urma deciziei Curții de Apel Iași. Astfel, prin deciziile Curții de Apel Iași și a Tribunalului Iași s-a luat hotărârea suspendării deciziei Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iași prin care este condiționat accesul studenților la examene de vaccinare sau testare.

„Tribunalul Iași a decis de fapt că, în aparență, decizia UMF se bucură de prezumția de legalitate doar dacă Universitatea asigură testarea gratuită a studenților, înaintea accesului acestora la examene, fără a se face distincția între testele RT-PCR și antigen cu proba de exudat nazal (invazive) și testele antigen cu proba de salivă «non-invazive». Prin respingerea recursului de către Curtea de Apel Iași ca nefondat a fost confirmată decizia Tribunalului Iași”, arată cei de la Liga Studenților Iași.

Conform prevederilor legale și literaturii juridice de specialitate, în situația dată, hotărârile din cauză nu reprezintă izvor de drept

Mai departe, LS IAȘI arată că dacă se asumă, ca ipoteză, că deciziile celor două instanțe ar reprezenta un precedent, menținerea deciziei Tribunalului Iași presupune că decizii similare de condiționare în funcție de vaccin sau test s-ar putea bucura de prezumția de legalitate doar dacă testele ar fi gratuite.

„Însă, conform prevederilor legale și literaturii juridice de specialitate, în situația dată, hotărârile din cauză nu reprezintă izvor de drept. Acțiunea intentată a fost una de suspendare a deciziei UMF Iași, care presupune o cercetare rapidă, cu celeritate, «de suprafață» și nu una de profunzime «de fond» a problemei de drept dedusă judecății, în care să se intre într-o analiză amănunțită a argumentelor aduse, ca într-o acțiune de anulare a actului. Abia într-o acțiune de anulare se face o analiză detaliată a legalității actului administrativ, acțiune care urmează să fie promovată după îndeplinirea termenelor legale. LS IAȘI va folosi toate mijloacele legale de care dispune pentru apărarea ordinii de drept și a drepturilor și intereselor legitime ale studenților”, a precizat LS IAȘI.

Cu privire la cazul bine justificat, Tribunalul Iași nu a analizat motivele invocate de către LS IAȘI cu privire la emiterea actului de către un organ necompetent

Mai departe, studenții arată că pentru suspendare se analizează două condiții: cazul bine justificat (emiterea unui act administrativ de către un organ necompetent sau cu depășirea competenței, actul administrativ emis în temeiul unor dispoziții legale declarate neconstituționale, nemotivarea actului administrativ, modificarea importantă a actului administrativ în calea recursului administrativ) și paguba iminentă (producerea unui prejudiciu material viitor și previzibil, greu sau imposibil de reparat).

„Cu privire la cazul bine justificat, Tribunalul Iași nu a analizat motivele invocate de către noi cu privire la emiterea actului de către un organ necompetent sau cu depășirea competenței, afirmând fără vreun raționament juridic clar că Universitatea ar putea lua o astfel de decizie în baza autonomiei, dar fără să analizeze și să critice argumentele noastre, anume că autonomia universitară este limitată strict de respectarea legislației în vigoare, conform prevederilor art. 123-124 din Legea Educației Naționale (LEN) nr. 1/2011 și deciziilor nr. 731/2009, 732/2009, 1557/2009, 1340/2011, 80/2014, 148/2014, 86/2019 ale Curții Constituționale a României (CCR)”, mai arată LS IAȘI.

Supunerea studenților la procedura testării PCR sau antigen, chiar daca aceste teste sunt decontate de către UMF Iași, reprezintă o vădită încalcare a drepturilor

Pe de altă parte, Liga Studenților arată că supunerea studenților la procedura testării PCR sau antigen, chiar dacă aceste teste sunt decontate de către UMF Iași, reprezintă o vădită încălcare a drepturilor lor garantate de legea 46/2003 privind drepturile pacientului.

„În sensul acestei legi, prin pacient se înțelege orice «persoană sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate» (art. 1, lit. a.), iar prin intervenție medicală se înțelege «orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare» (art. 1 lit. d). Art. 13 din Legea 46/2003 dă drept pacientului (deci oricărei persoane asupra căreia se efectuează o procedură de examinare – eg. test PCR sau test antigen) dreptul de a refuza sau a opri o astfel de intervenție.

Ordinele de Ministrului Educației și ale Ministrului Sănătății privind desfășurarea activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ și a unităților sanitare non-COVID pe perioada Stării de Alertă nu conțin niciun fel de normă referitoare la vaccinare sau la testare, cu atât mai mult nu conferă niciun drept UMF Iași sau oricărei instituții de învățământ superior de a condiționa accesul la examene de efectuarea vaccinurilor anti-COVID sau de efectuarea unui test PCR sau antigen”, au conchis reprezentanții LS IAȘI.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments