sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăCulinarMetode de frăgezire pentru carne de porc. Tehnici profesioniste

Metode de frăgezire pentru carne de porc. Tehnici profesioniste

[ad_1]

Probabil, te întrebi ce înseamnă frăgezire şi de ce este un procedeu ce necesită atenţie şi răbdare. Ei bine, vorbim despre nişte tehnici menite să schimbe structura bucăţii de carne. Aceasta implica nu doar grăsime, ci şi cartilaje, tendoane şi membrane interstiţiale. Frăgezirea se face prin mai multe metode. Iar drept rezultat se obţine o bucată de carne suculentă, fragedă s aromat. Haideţi să vedem câteva metode de frăgezire pentru carne de porc.

Frăgezirea se poate face atât acasă, în bucătăria proprie, cât şi într-o bucătărie profesională. Există mai multe tehnici şi anume:

  • mecanic, prin ruperea unor fibre mai tari sau a țesutului conjunctiv
  • chimic, prin marinare cu substanțe acide, folosirea bicarbonatului de sodiu sau a enzimelor (din fructe)
  • prin înăbușire (gătire lentă)
  • prin folosirea unei saramuri.

Cum se frăgezește carnea de porc

Aceasta are mai multă grăsime decât carnea de vită, dar nu e o regulă care se aplică oricărui tip de carne de porc. Spre exemplu, ceafa de porc nu trebuie să fie frăgezita prea mult. Cotletul, pe de altă parte, are mare nevoie de frăgezire, altfel e aproape necomestibil.

Frăgezire mecanică

Aceasta este cea mai uşoară şi mai rapidă. Constă în utilizarea ciocanului de frăgezire, cu suprafaţa zimţata ori plata. Cu alte cuvinte, ciocanul de şniţele. Doar cu ajutorul lui poţi rupe fibrele musculare, iar carnea să devină suculenta şi fragedă într-un timp rapid.

Frăgezire chimică

Această metodă presupune o reţetă de bait. De obicei, baitul se obţine prin amestecarea condimentelor cu ulei şi cu un acid. În categoria acid intra: vin, iaurt, chefir, zeama de portocală şi zeama de lămâie. Acidul este cel care, de fap, frăgezeşte carnea. Uleiul se încorporează pentru a „sigila” aroma cărnii, ajutând la pătrunderea aromelor de la condimente şi mai bine. Marinarea trebuie să aibă loc minim 3 ore.
De asemenea, carnea se poate frăgezi şi cu bicarbonat de sodiu. Tot ce trebuie să faci este să freci bine bucata de carne cu bicarbonat şi să o laşi peste noapte. A doua zi spala carnea şi găteşte-o. Dacă vrei, când o freci cu bicarbonat de sodiu, pune şi puţin sos de soia.

Frăgezirea la grătar

Pentru că aceasta să dea rezultat, trebuie, mai întâi, să fragzesti carnea mecanic şi chimic. Pe româneşte spus, dacă mâine vrei să prepari carne la grătar, astăzi bate-o cu ciocanul de şniţele, după care pune-o la marinat. Doar astfel va prinde o culoare frumoasă şi o crustă interesantă la exterior, iar la interior va fi suculenta şi aromată.

Condimente pentru gătit carne de porc

În primul rând, vorbim despre sare şi piper. Ideal ar fi ca piperul să fie proaspăt râşnit. Pe lista de cumpărături mai poţi trece: salvie, tarhon, mărar, cimbru şi chimen. Nu uita nici de ceapă verde şi usturoi. În uleie zone ale ţării şi ale lumii chiar, pentru a găti carne de porc se folosesc şi: nucşoară, boabe de ienibahar şi seminţe de coriandru, toate râşnite. Unii folosesc inclusiv clasica scorţişoară.

Poți găti o friptură delicioasă, pentru a da de pomană când vor fi Moșii de toamnă. Atenție însă dacă ai probleme de sănătate. Pentru a evita orice fel de neplăceri, nu consuma constant carne de porc. Mai degrabă, respectă dieta cardiologilor.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments