[ad_1]
Celebrul cascador Miron Murea a murit la vârsta de 77 de ani. Colaboratorul lui Sergiu Nicolaescu era infectat cu virusul SARS-CoV-2. De-a lungul carierei sale de actor şi cascador, Murea a apărut în numeroase producţii romaneşti.
Printre filmele în care şi-a făcut apariţia merita menţionate „Mihai Viteazul“, „Cu mâinile curate“, „Pentru patrie“, „Revanşa“ (regia Sergiu Nicolaescu), „Burebista“ (regia Gheorghe Vitanidis), „Stejar, extremă urgenţă“, „Ecaterina Teodoroiu“, „Iancu Jianu, haiducul“, „Iancu Jianu, zapciul“ (regia Dinu Cocea) sau „Racolarea“ (regia George Cornea). Ulterior, a fost director de producţie la filme precum „Domnişoara Christina“ (regia Viorel Sergovici) sau „Azucena, îngerul de abanos“ (regia Mircea Mureşan).
Cascadorul Miron Murea a murit
Virusul s-a dovedit nemilos în cazul cazul actorului şi cascadorului Miron Murea, corpul acestuia cedând într-un final.
Prietenii săi au fost devastaţi la aflarea veştii şi au transmis mai multe mesaje de condoleanţe.
„A fost un om deosebit, foarte inimos, veşnic dornic să îi ajute pe cei din jur. Eu am avut iniţiativa de a face în fiecare an câte un parastas pentru colegii cascadori, dar vă daţi seama că nu puteam face totul de la Paris. Sigur, eu am trimis banii, dar Miron s-a oferit să se ocupe de toată partea organizatorică, împreună cu Jean Polizache. Prima oară ne-a onorat cu prezenţa şi nea Sergiu, nu cu mult timp înainte de a muri.
Anul trecut, tot Miron a avut iniţiativa de a-i premia pe toţi cascadorii lui Sergiu Nicolaescu care mai sunt în viaţă la Gală Premiilor UARF, el a vorbit în acest sens şi cu preşedintele Cărmăzan. A ieşit foarte frumos, se împlineau şi 50 de ani de la premiera filmului «Baltagul», a fost şi nea Mircea Mureşan atunci printre noi“, şi-a reamintit, cu tristeţe în glas, fostul cascador Paul Misai.
Cine a fost Miron Murea
Miron Murea a murit la 77 de ani după ce a pierdut lupta cu virusul SARS-CoV-2. Cascadorul s-a născut la 8 noiembrie 1943, la Bărcani (Covasna).
A fost membru al Asociaţiei Cascadorilor din România și al UARF, Miron Murea a lucrat cu toți marii regizorii din România. A jucat în peste 150 de filme, a fost actor, cascador, director de producție, director de film.
Alexandru Mereuță a murit în luna septembrie
Actorul Alexandru Mereuță, cel alintat de colegii săi de scenă „Nea Alecu”, s-a stins la vârsta de 93 de ani, pe care îi împlinise pe 14 iunie.
Alexandru Mereuță era cel mai longeviv actor care încă activă la Teatrul de Stat din Constanța şi de asemenea era extrem de cunoscut pentru rolurile interpretate de-a lungul timpului dar şi pentru realizările sale.
Vestea cea tristă a fost dată de reprezentanţii Teatrului de Stat Constanța, pe pagina de facebook a instituţiei.
Cunoscuţii îl descriu drept un bătrân vorbăreţ şi blând, mereu pregătit să ofere un sfat bun, din inimă.
„Blând, vorbăreţ, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, aşa cum îi spuneau toţi prietenii, era o bogăţie de om“, au scris reprezentanţii Teatrului de Stat Constantă.
Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Bălţăteanu. A venit la Constanța în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popă”.
„La Constanta, Mereuta a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Martoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.”, au transmis reprezentanţii Teatrului de Stat Constanța.
[ad_2]