miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăTurismTrasee montane ușoare în România. Unde poți merge în drumeții anul acesta

Trasee montane ușoare în România. Unde poți merge în drumeții anul acesta

[ad_1]

Trasee montane ușoare în România. Mișcarea în natură, mai ales pe munte, este sănătate curată. Pe lângă faptul că traseele montane sunt, de regula, unele dintre cele mai frumoase și antrenante activități în aer liber, acestea iți oferă și posibilitatea să te bucuri de frumusețile naturii la fiecare pas. În cele ce urmează vă arătam câteva locuri în care poți merge în drumeții anul acesta.

România este o tara binecuvântată de Dumnezeu cu multe frumuseți naturale. Carpații sunt considerați unii dintre cei mai frumoși munți din Europa. Pe lângă faptul că găzduiesc o multitudine de frumuseți naturale, aceștia oferă posibilitatea parcurgerii a numeroase trasee montane.

Trasee montane ușoare în România

Atunci când vred să evadezi de rutina zilnica și de aglomerația orașului, o drumeție la munte este alegearea perfecta. Pe lângă faptul că vei avea parte de relaxare, distracție și peisaje montane superbe la tot pasul, o drumeție montana poate fi asociata cu sănătate curata. Daca ești pregătit să te încumeți la o drumeție, iți spunem în rândurile de mai jos ce trasee montane ușoare poți parcurge în Munții Carpați. În primul rand, aceste trasee montane ușoare pot fi parcurse în orice anotimp din an iar experiență în cățărări precum și condiția fizica impecabila nu sunt necesare.

Trasee montane ușoare în Carpații Orientali

Unul dintre cele mai ușoare trasee montane din Carpații Orientali este cel care pleacă de la cabana Izvorul Muntelui și, după 4 ore de mers, se termina la Cabana Dochia.

Așadar, daca vrei un drum pe Ceahlău, atunci poți alege acest traseu ușor, pornind de la cabana Izvorul Muntelui și ajungând, prin Curmătură Lutul Roșu, până la cabana Dochia. După ce urci prin pădure, la jumătatea traseului vei observa Vârful Toaca. Piatra cu apa este un loc de pe traseu perfect pentru a face un mic popas să te odihnești. Odată ajuns la cabana Dochia, unde poți să te hidratezi cu o bere rece sau să servești o masa autentic moldoveneasca, daca vrei, poți să continui drumul până la Vârful Toaca. Partea buna a acestui traseu este că poate fi parcurs în orice anotimp.

Un alt traseu ușor din Orientali, de aceasta data în Munții Hășmașului, este acela care pornește din orașul Balan și merge la Cabana Singuratica. Pentru parcurgerea acestui traseu ai nevoie de o ora jumătate. Exista doua variante de drum: marcat cu banda albastra, din centrul Bălanului, sau cu triunghi roșu, din nordul localității. Daca o alegi pe prima dintre ele, pleci de la biserica din oraș și, trecând prin valea părăului Fierarilor, parcurgi 4,5 km până la cabana. Că să urci până acolo vei trece printr-o pădure de molid. Poienițele întâlnite în timpul urcușului iți oferă posibilitatea de a te odihni.

Și Munții Călimani opera o diversitate de trasee montane ușoare. Astfel, poți să o iei pe un traseu ușor din satul Gura Hâiții până la Rezervația geologica „12 Apostoli”, aflata în nordul Calimanilor. Pornești din dreapta carierei de piatra prin mai multe pășuni, treci printr-o pădure de molid și ajungi la stăncile rezervației.

Trasee montane ușoare în Carpații Meridionali

Acest traseu din Munții Retezat pornește din Poiana Pelegii și, după aproximativ 3,5 – 4 ore, ajungi la lacul de acumulare Gura Apei. Chiar daca un traseu ușor, nu este recomandat să-l parcurgi pe timp de iarna. După ce o iei prin pădure până la drumul forestier, treci prin albia Scocului, până la Scocul Stanuletilor. Ajungi în Lunca Berhinei, unde treci pe lângă marcajele drumurilor care duc spre Șaua Soarbele și Lacul Bucura. Treci podul și vezi pe partea dreapta cabana Slavei, iar după 1,5 km ajungi în Poiana Rotunda. După ce lași în urma părăul Cascadelor, o iei printr-un defileu strâmt, unde admiri cascadele formate de Lapusnicul Mare. La capătul de jos al defileului, ajungi la confluenta dintre Lapusnicul Mare și Mic și, în final, la lacul de acumulare Gura Apei.

Daca ne raportam la Munții Făgăraș, un traseu montan ușor este Sebesu de sus – Culmea Moașei – Cabana Suru, cu o durata de 3-4 ore. Traseul este accesibil în orice sezon. Drumul trece prin pădure, în urcare ușoară. În timpul drumeției vei admira mai multe cascade, la care, însă, accesul este dificil.

În final, un traseu montan ușor din Munții Bucegi este cel care place din Șaua Baiului și are punct de final orașul Azuga. Aflata în apropierea Munților Bucegi, Curmătură sau Șaua Baiului face legătură intre muntele Diham și Clabucetul Baiului. De la Șaua Baiului poți porni pe un traseu care este accesibil tot timpul anului și pentru care nu ai nevoie de echipament special. Treci pe lângă Vârful Leuca Mica și prin Valea Grecului și ajungi, într-un final, în stațiunea Azuga.

Trasee montane ușoare în România. Drumeții ușoare în Carpatii Occidentali

Un traseu ușor din Apuseni pleacă din stațiunea Vârtop și se termina într-o zona de creasta numita Pietrele Negre. Pentru a face acest traseu ai nevoie de 6 ore dus-întors. În timpul urcușului te poți bucura de câteva puncte de atracție importante printre care: Groapa Ruginoasa, Vârful și Poiana Tapau.

Un alt traseu accesibil celor care nu au experiență cățăratului pe munte este Cetea – Baile Romane – Piatra Cetii, cu o durata de 4-5 ore. În Cheile Cetii (la 2,5 km de satul Cetea, comuna Galda de Jos) se găsesc Baile Romane, în interiorul cărora se afla multe cascade spectaculoase. Aici vei putea admira patru formațiuni calcaroase numite pietre: Sanditau, Șasa, Ticuiata și Măriuță.

În final, un traseu montan ușor, cu o durata de doar 30 de minute este cel care pleca din satul Ghețar și se termina la una dintre cele mai cunoscute peșteri din tara nostra, respectiv Scărișoară. Aici, în peștera Scărișoară, vei putea vedea cel mai mare ghețar subteran din lume.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments