sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăCulturaCâte clape are un pian. Ce secrete ascunde celebrul instrument muzical

Câte clape are un pian. Ce secrete ascunde celebrul instrument muzical

[ad_1]

Dacă te întrebi câte clape are un pian, află că celebrul instrument muzical are 88 de clape. Indiferent de tipul acestuia, dacă este clasic, digital, pianină sau mecanic, numărul clapelor rămâne același. Din numărul total al acestora 32 sunt negre și 56 sunt albe. Pianul a fost inventat în jurul anului 1700 de către Bartolomeo Cristofori în Italia.

Sunetele produse de acesta provin de coardele metalice fixate pe o placă de rezonanță din lemn care sunt lovite de niște ciocănele, acoperite cu pâslă, prin intermediul unei claviaturi.

Câte clape are un pian construit în Australia

În anul 2018, în Australia, a fost construit pianul cu 108 clape. Inventatorii instrumentului susțin că nu au folosit niciun mecanism nou, ci că au încercat să creeze noi oportunități compozitorilor. Wayne Stuart și Edward Neeman sunt cei doi muzicieni ce au dat viață noului instrument muzical.

Wayne construiește piane de peste 40 de ani și este printre puținii meșteri ce au mai rămas în Australia. Potrivit acestuia, pianul inventat alături de prietenul său, este singurul din lume care are 9 octave. Din punct de vedere tehnic, celebrul meșter susține că nu a fost deloc ușor să mai adauge încă 20 de clape.

Claviatura acestui pian a fost gândită astfel încât să fie accesibilă muzicienilor, iar instrumentul a fost lucrat manual, integral. Pianul cu 108 clape a fost vândut în anul 2018 cu suma de 214 mii de dolari.

Poate un pian să aibă mai mult de 88 de clape?

Potrivit cercetătorilor și specialiștilor în domeniul muzical, frecvențele audio cuprinse între 20 Hz și 20.000 de Hz nu pot fi auzite de urechea umană, iar creierul poate distinge un număr mult mai mic de sunete. Cu toate acestea doar anumite sunete sunt plăcute și melodioase pentru urechea umană.

Claviatura pianului conține 88 de clape și 7 ¼ octave. În acestea sunt încorporate tonurile pe care oamenii le pot asculta fără a fi deranjați. Mai exact este vorba de frecvențele 25,7 Hz și 4,186 Hz. În cazul în care un pian ar avea mai multe clape, pentru notele grave sau pentru notele înalte, zgomotul produs de acestea nu ar mai fi plăcut pentru urechea umană și ar deveni deranjant. Pe lângă pianul cu 108 clape din Australia a mai fost construit și un pian cu 97 de clape care avea mai multe note de bass.

Ce trebuie să știi despre un pian

Pianul are între 220 și 230 de corzile care produc sunete atunci când sunt lovite de niște ciocănele. Pentru ca sunetul să fie unul curat corzile sunt întinse la o tensiune extrem de mare, aproximativ 20 de tone.

Canada a produs cel mai scump pian la care s-a cântat pentru prima oară la Jocurilor Olimpice din Beijing. Pianul cu un design futurist, fiind transparent, a fost vândut la o licitație pentru suma de 3,22 milioane de dolari.

În anul 1980 a apărut pe piață pianul digital, la fel ca cel pe care îl știm din prezent, cu toate că la ideea unui pian electronic s-a lucrat încă din 1920.

Orice pian are nevoie de accordaj.

Despre copii care cântă la un instrument muzical, cercetătorii au ajuns la concluzia că dezvoltă capacități mentale superioare celorlalți copii.

Dacă te întrebi câte clape are un pian, afla că celebrul instrument muzical are 88 de clape indiferent de tipul acestuia.

Un bărbat din Noua Zeelanda deține cel mai mare pian din lume. Acesta cântărește 1.4 tone și are o lungime de 5.7 metru. Pentru construcția instrumentului a fost nevoie de 4 ani.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments