marți, martie 19, 2024
AcasăSanatateCe ne poate învăța pandemia de gripă din 1918 despre coronavirus

Ce ne poate învăța pandemia de gripă din 1918 despre coronavirus


(CNN)În prezent, pandemia de coronavirus are mai mult de 32 de milioane de infectați și mai mult de 980.000 de decese în întreaga lume, descriind această dată ca fiind „fără precedent”, pot suna ca niște cuie pe o tablă.

Acest pandemicCu toate acestea, realitatea nu este lipsită de precedente: ultima dată când am avut de-a face cu o astfel de pandemie misterioasă, neînfrânată și de mare anvergură a fost în 1918, când gripa a devastat populațiile din întreaga lume.
1918: Asistenții medicali îngrijesc victimele epidemiei de gripă în aer liber în corturile de pânză din Lawrence, Massachusetts.

LA Gripa din 1918 a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni înainte de 1919. Există paralele stranii între gripa din 1918 și pandemia de coronavirus din 2020: o boală cu o gamă uimitoare simptome pentru care există puțină vindecare, comportamentul uman ca handicap pentru sănătatea publică și focare masive pentru a numi doar câteva.
    De 102 ani, cercetătorii gripei și specialiștii în boli infecțioase au încercat să educe masele în speranța de a preveni viitoarele pandemii. Și totuși aici suntem.
    Pentru a fi clar, coronavirusul responsabil pentru pandemia actuală nu este un virus gripal. Și totuși, pandemiile din 1918 și 2020 au multe în comun în ceea ce privește baza lor – un nou virus formidabil care a luat lumea și toate aspectele societății prin asalt. Pentru a învăța din gripa din 1918, greșelile pe care le-am făcut de atunci și viitorul nostru post-pandemic, CNN a vorbit cu trei experți pe această temă.
    Acesta este John M. Barry, autorul cărții „Marea gripă: povestea celei mai mortale pandemii din istorie„; Dr. Jeremy Brown, medic de urgență și autor al cărții”Gripa: o vânătoare de un secol pentru a vindeca cea mai mortală boală din istorie„; și Gina Kolata, reporter de știință și medicină pentru The New York Times și autor al cărții”Gripa: istoria marii pandemii de gripă din 1918 și căutarea virusului care a cauzat-o… ”
    Aceste conversații au fost editate și prescurtate pentru claritate.
    CNN: Care sunt lecțiile pandemiei din 1918?
    John M. Barry: Numărul unu, spune adevărul. Numarul doi, intervenții non-farmaceutice Loc de munca. Țările asiatice, Noua Zeelandă, Germania și Senegal au făcut o treabă incredibil de bună cu transparență. Dar am demonstrat că puteți controla efectiv un focar dacă luați măsuri non-drog (distanțare socială și măști). Nu le-am făcut în Statele Unite. Nu ne-am ținut de ele; ne-am jucat cu ei.
    Dr. Jeremy Brown: A fost reacție la purtarea măștilor la San Francisco la sfârșitul anului 1918 – începutul anului 1919. Oamenii sunt, de fapt, sătui. A existat un grup de libertarieni care au sugerat că a fi obligat să poarte măști este o încălcare a drepturilor și libertăților lor și, de fapt, a împiedicat consiliul local de sănătate să prelungească mandatul de a purta măști.
    Tinerii erau mai predispuși să moară în timpul pandemiei de gripă din 1918, spre deosebire de actuala pandemie Covid-19, în care persoanele în vârstă se confruntă cu un risc mai mare de boli grave și deces.

    A existat o altă creștere a incidenței gripei la San Francisco la începutul anului 1919 și au revenit la purtarea măștilor. Poate că mesajul este că lucrurile nu sunt atât de noi pe cât ar părea și că comportamentul uman ca răspuns la pandemii de această amploare este de fapt destul de previzibil.
    Gina Kolata: Deși știm exact cum arată virusul din 1918, încă nu știm de ce a fost atât de mortal.
    Așadar, avem coronavirusul și știm mult mai multe și încă nu știm de ce este atât de mortal și ce face. Cred că este foarte puternic lecţie la ceea ce s-ar putea să vă gândiți: „Cunosc biologia moleculară, știu despre viruși, știu cum se reproduc” și totuși pot exista boli pe care nu le înțelegeți.
    CNN: Experții în 1918 și bolile infecțioase au subliniat necesitatea atenției la istorie pentru a preveni viitoarele pandemii. Unde crezi că am greșit după gripa din 1918?
    Maro: Trebuie să fim foarte atenți când spunem: „Ei bine, era evident, fă asta, fă asta”. Dar cred că a fost suficient de clar că următoarea amenințare a unei pandemii ar fi un virus, nu o bacterie, o ciupercă sau un parazit. Majoritatea oamenilor au crezut că va fi o pandemie de gripă și eu am fost unul dintre ei.
    Cred că ar fi trebuit să petrecem mai mult timp gândindu-ne cu adevărat că ar putea fi gripa și alte lucruri. Nu prea contează, pentru că dacă am investi suficient înainte de planificare Pentru a înțelege cum vom aborda o pandemie de gripă, vom avea, de asemenea, un plan de acțiune pentru modul în care vom aborda o pandemie cauzată de un alt virus.
    Din păcate, știm că finanțarea pentru aceste proiecte vine în valuri. Finanțarea banilor este alocată pe baza a ceea ce se întâmplă astăzi. Cu foarte puțină atenție acordată ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, am devenit mulțumiți de credința noastră că avem controlul asupra tuturor. Cu toții suntem supuși condițiilor meteorologice extreme, dar și ale naturii.
    Femeile purtau măști de țesătură de tip chirurgical pentru a proteja împotriva gripei.

    Dacă am fi esențiali în planificarea unei pandemii, cred că am fi într-o poziție mult mai bună. Dar în fiecare an în care finanțați planificarea pandemiei, refuzați să finanțați altceva. Când nu există nici o pandemie la orizont, este foarte ușor să spui: „De ce nu luăm aceste milioane de dolari și îl investim în tratarea Alzheimerului?”
    CNN: Cum s-a încheiat pandemia din 1918 și cum crezi că se va diminua actuala pandemie?
    Maro: Gripa din 1918 se oprise la începutul anului 1919. Virusurile gripale aflate în circulație astăzi includ descendenții acelui virus H1N1 original din 1918. Astfel, suntem efectiv expuși descendenților acelei pandemii originale.
    În general vorbind, o boală infecțioasă se termină când oamenii fug de el, până când pleacă și când toți cei care au fost expuși au murit de la el, nu mai este nimeni altcineva. Și când alte persoane care au fost expuse supraviețuiesc și câștigă imunitate, vă oferă o oarecare protecție.
    Am văzut aceste trei efecte de-a lungul istoriei în 1918 și vom vedea câteva variante astăzi. Nu există nicio îndoială că vom vedea sfârșitul Covid-19. Marea întrebare este, care va fi costul și când va fi acesta?
    CNN: Având în vedere ceea ce știi despre gripa din 1918, care este preocuparea ta specială acum?
    Barry: Cel mai îngrijorător este că cunoaștem virusul leziuni cardiace și plămânii, chiar dacă oamenii nu prezintă simptome. Probabil dăunează altor organe chiar și la persoanele care nu prezintă simptome. Deci, nu cunoaștem efectele pe termen lung, dacă această daună se va vindeca și dacă se va vindeca urmareste-i și le va afecta viața peste 10 sau 25 de ani.
    Un frizer care purta o mască antigripală bărbiereste bărbatul în timpul unei pandemii în curs de desfășurare din Chicago, în 1918.

    Maro: Ce mă îngrijorează cel mai mult egoism oameni și acest gând: „Dacă sunt bine, asta contează tot”. Cred că am văzut mesajul că oamenii sunt cam egoiști, pe care nu cred că l-am mai văzut până acum. Egoismul oamenilor și incapacitatea lor de a empatiza cu ceilalți care nu sunt ei înșiși este unul dintre aspectele foarte, foarte tulburătoare pe care boala le-a evidențiat. Cred că aceasta este o parte adânc înrădăcinată a societății americane.
    Kolata: Mă îngrijorează societatea, ocuparea forței de muncă, oamenii care au pierdut totul și oamenii care nu au suficientă hrană. Sunt îngrijorat de copiii de la școală pentru că învățământ la distanță nu funcționează. Și studenții care trebuie să meargă la facultate de la distanță. Oamenii care tocmai și-au terminat studiile nu își pot găsi de lucru. Sunt ca o generație pierdută când ar trebui să-și înceapă cariera. Sunt îngrijorat de oamenii care călătoresc mult – nu se îmbunătățesc niciodată. Sunt îngrijorat de oamenii care pierd membrii familiei.
    CNN: Există ceva despre pandemia actuală care vă dă speranță?
    Barry: Trump are dreptate la un singur lucru: acest virus nu va dispărea; va fi aici pentru totdeauna. Dar cred că în cele din urmă sistemul imunitar al oamenilor se va adapta la acest lucru cu sau fără vaccin… Probabil că nu va fi la fel de periculos în viitor ca acum. Cel puțin șansele sunt bune.
    Maro: În primul rând, se pare că oamenii revin la viața normală foarte repede. Cred că acest lucru se datorează faptului că la începutul secolului bolile infecțioase erau frecvente – nu aveam vaccinuri pentru difterie, rujeolă, hepatită sau meningită, deci valurile acestor boli erau foarte frecvente în Europa și Statele Unite. Oamenii s-au confruntat cu boli infecțioase de secole. În 1918, au revenit relativ repede.
    Primiți săptămânal newsletter CNN Health

    Înregistrați-vă aici pentru a primi Rezultate obținute cu dr. Sanjay Gupta în fiecare marți de la echipa de sănătate a CNN.

      În ceea ce privește Covid-19, cred că rămâne o întrebare deschisă dacă va exista o redresare economică și, mai important, emoţional sări înapoi – când ni se amintește ca niciodată, suntem supuși capriciilor naturii când vine vorba de boală.
      Kolata: Societățile au supraviețuit cumva, au recuperat și au supraviețuit unor pandemii destul de oribile în trecut, care au fost mult mai rele decât ceea ce trăim acum. Cel puțin acum avem șansa de a avea un vaccin care să oprească cu adevărat acest virus înainte ca acesta să călătorească prin întreaga populație și să afecteze pe toți cei care ar putea fi afectați. Așa că am speranță.

      Sursa imagine: CNN

      RELATED ARTICLES
      - Advertisment -

      Most Popular

      Recent Comments