[ad_1]
Schimbarea orei are loc de două ori pe an, trecerea la ora de vară sau cea de iarnă. Nu mulți dintre noi cunosc faptul că modificarea orei poate avea anumite efecte asupra organismelor noastre. Din acest motiv, Comisia Europeană a decis ca ora de vară și cea de iarnă să nu mai existe, iar statele să adopte una dintre ele, pentru totdeauna.
Atunci când trecem de la ora de vara la cea de iarna sau invers în organismul nostru au loc unele schimbări.
Cum suntem afectați de schimbarea orei
Schimbarea orei ne afectează organismul care încearcă din răsputeri să se adapteze noului cotidian, iar efectele nu întârzie să apară. Mai mulți specialiști trag un semnal de alarmă asupra faptului că organismul uman se adaptează noii schimbări abia după o săptămână, dar doar dacă avem un program de somn rezonabil și facem sport.
Odată cu modificarea orei putem suferi de astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare. Totodată putem experimenta schimbări ale ritmului cardiac sau ale tensiunii arteriale. Numărul persoanelor cu probleme cardio-vasculare crește în acest interval cu 60%, arată studiile. Unele tari din Europa au decis sa nu mai modifice ora deoarece cazurile de depresie au crescut intr-un mod alarmant.
Ce spun specialiștii
Specialiștii din România cred că schimbarea orei nu este deloc benefică. Aceștia consideră că România ar trebui să rămână la ora de iarnă, cea astronomică. Aceasta va începe de pe 25 octombrie.
„Ideea de a trece de la o oră la altă nu mi se pare deloc rezonabilă. Ideea de a rămâne la ora de iarnă, din punctul meu de vedere, mi se pare o varianta mai bună”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.
Psihologul a explicat ce se întâmplă, de fapt, în corpul nostru când se face schimbarea orei. Aceasta a explicat că există inclusiv un risc mai mare de accidente.
„Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, această stare de oboseală care nu este deloc trăită sau plăcut resimțită de aproape nimeni.
Există și un risc al acidentelor, în prima și a două săptămâna, de muncă, un risc mai mare al accientelor de circulație, toate confirmă, studiile făcut de cercetători de la universități diferite, din această eliminare acestei ore, din această trecere”, a spus Mihaela Săhlean.
Când trecem la ora de iarnă?
În acest an trecem la ora de iarna în noaptea de 24 spre 25 octombrie, respectiv în ultimul weekend din lună. Astfel, ora locală 04:00 AM vă deveni astfel ora locală 03:00 AM. Echinocțiul de primăvară are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică a ultimului weekend din martie, când ora 03:00 devine ora 04:00.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, însă nu s-a luat o decizie oficială. Ministerul Sănătăţii din România susţine această idee din cauza efectelor negative pe care această schimbare le produce în corpul uman.
„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune Lorena Diaconescu, psiholog.
Iată când vom trece la ora de vară și ora de iarnă în următorii ani?
[ad_2]