[ad_1]
Românii au fel şi fel de superstiţii. Unele din cele mai macabre sunt acele superstiţii ce prevestesc moartea. Deşi par exagerate, iar raţiunea ne spune să nu le credem, în mod sigur mulţi vor fi tentaţi să le respecte. Moartea unei persoane dragi este extrem de dureroasă pentru apropiaţi, de aceea multe din superstiţiile legate de moarte sunt luate în seamă de multe persoane.
Fenomenele care aduc moartea în mod normal diferă de la caz la caz. Decesul poate veni în urma îmbătrânirii bilogice, malnutriţiei, diferitelor boli, înfometării, deshidratării, traumatismelor sau altor vătămări fizice sau psihice.
Superstiţii ce prevestesc moartea
Mai jos va prezentam zece superstitii ce prevestesc moartea:
Dacă în timpul unei înmormântări cad stropi de ploaie în interiorul coşciugului deschis, va mai muri cineva din familie în următorul an.
Dacă o pasăre bate cu ciocul la o fereastră sau se loveşte în ea, tocmai s-a petrecut un deces.
Atunci când simţi un fior pe şira spinării, cineva tocmai a trecut pe lângă viitorul tău loc de veci.
Odată ce ai ieşit dintr-un cimitir, dar realizezi că ai uitat acolo un anumit obiect, nu te întoarce după el şi nu îl luă de acolo data următoare când mergi. Altfel, aduci pericol de moarte celor din jurul tău.
Dacă porţi un lănţişor cu o cruce, iar crucea se rupe, moartea ta este iminentă.
Oglinzile din casă în care se află un om mort trebuie acoperite. Altfel, cel care se vede în oglindă va muri următorul.
Dacă zaţul de cafea rămas la fundul ceştii formează o linie lungă şi dreaptă, prezice o înmormântare.
Înmormântările care au loc vinerea prevestesc moartea cuiva din familie în acelaşi an.
Dacă auzi trei ciocănituri la uşă, dar nimeni nu este dincolo de ea, cineva apropiat ţie tocmai a decedat.
Se spune că dacă o persoană care a murit îţi apare în vis şi te convinge să mergi undeva cu ea vei muri în viitorul apropiat. Dacă o refuzi vei trăi o viaţă lungă.
Superstiţii românesti la înmormântare
Superstiţiile românilor sunt extrem de variate. Pentru fiecare moment important din viaţa cotidiană, romanul tinde să găsească anumite obiceiuri. În momentele dificile multe persoane se confrunta cu diferite stări fizice şi psihice precum anxietate, tristeţe, durere emoţională, depresie, simpatie, compasiune sau singurătate. Din aces motiv uneori tind să apeleze la diferite supertitii.
Iată câteva din cele mai întâlnite superstiţii cu privire la înmormântare
Unii bătrâni considera că este păcat că mortul să fie pieptănat, fardat sau să i se taie unghiile, deoarece acestea sunt obiceiuri necrestinesti. Totuşi, pe pieptul acestuia se pune o icoană sfinţita în prealabil, în timp ce mâinile trebuie să îi fie încrucişate pe piept, loc unde i se pune o cruce.
La lăsatul serii oamenii obişnuiesc să se adune în jurul sicriului la priveghi. Pe când orologiul bate anunţând miezul nopţii, oamenii sunt serviţi cu băutura şi mâncare, după care încet-încet încep să se retragă. Totuşi, membrii familiei trebuie să rămână alături de mort tot timpul, având grijă ca lumânările să fie mereu aprinse, precum şi în cazul becurilor din casă.
Orice persoană intră în casa persoanei decedate trebuie să spună “Dumnezeu să îl ierte!”, aceste cuvinte reprezentând nu doar o scurtă rugăciune, ci şi o formă de salut care în contextul actual înlocuieşte “Bună seară” sau “Bună Ziua”.
Când mortul este transportat spre Biserica, în calea acestuia se pun pe post de “punţi” anumite obiecte, care mai apoi sunt date de pomană nevoiaşilor.
Toate rudele persoanei decedate sunt obligate să poarte pentru 40 de zile o haină de culoare neagră, care reprezintă doliul. De asemenea, persoanele de sex masculin nu au voie pentru 40 de zile să folosească aparatul de râs.
[ad_2]