Dan Spătaru ar fi împlinit astăzi 81 de ani. Care au fost marile iubiri ale starului roman

269


Dan Spătaru ar fi împlinit astăzi 81 de ani. Considerat a fi prima mare vedetă din România, a lăsat în urma sa unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc. Fără dar şi poate cea mai reprezentativă piesa din cariera marelui cântăreţ este „Drumurile noastre toate”.

Au trecut 16 ani de când a murit, dar ne-a lăsat unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul românesc.

Cine a fost Dan Spătaru

Pe 2 octombrie 2020, Dan Spătaru ar fi împlinit 81 de ani și încă ar fi fost invitat să ne încânte dacă nu ne-ar fi părăsit în septembrie 2004.

S-a născut la 2 octombrie 1939, în Aliman, Constanța. S-a stins din viață la 8 septembrie 2004, în București, în urma unui infarct. Marele interpret a lăsat în urmă un adevărat tezaur. Piesele interpretate de el reprezintă cea mai importantă avere lăsată în urmă. A mai lăsat o soție îndurerată, Sida și o fiică, dar și o nepoțică, care are mari șanse să îi urmeze în carieră.

Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii ai familiei s-au mutat la Medgidia la o mătușă. Aici Dan a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaș. A jucat la „Progresul”, apoi la „Știința București”. În anul III la „Facultatea de Educație Fizică și Sport” a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spataru era student când a început să cânte la „Casa Studenților” în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă.

Compozitoarea Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a remarcat și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuța mea”, de Temistocle Popă.

Aproape toate cântecele interpretate de Dan Spătaru au fost șlagăre. Sunt îndrăgite și astăzi de români din toate generațiile. Ne-a lăsat şlagăre memorabile: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre” și multe altele. Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde.

Care au fost marile iubiri ale lui Dan Spătaru

Despre povestea de dragoste dintre Dan Spătaru şi Pompilia Stoian, o cântăreață tânără, frumoasă și în mare vogă, au circulat multe zvonuri.

Artistă a recunoscut public că l-a iubit mult pe colegul ei de scenă, alături de care a cântat în anii ‘60. Însă acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte că Dan să se însoare cu Sida, în anul 1974. Povestea dintre cei doi s-a încheiat însă trist, căci Pompilia s-a căsătorit cu altcineva, iar în 1968 şi-a urmat soţul în Germania. Mariajul ei nu a durat decât trei ani şi ulterior avea să afle cât de mult a suferit Dan Spătaru după ea.

“Am aflat de la o prietenă că, în ziua în care m-am căsătorit, Dan a fost la biserică. Era răvăşit şi vorbea cu voce tare: «Pe mine cui mă laşi?»”, povestea Pompilia, interpreta unui şlagăr extrem de popular, “Prieten drag” (1966).

Artistul şi-a găsit marea dragoste, în persoana Sidoniei, care i-a dăruit şi o fiică, Dana.

Dan Spătaru ar fi împlinit astăzi 81 de ani însă, chiar dacă nu mai este printre noi, ne putem bucura în continuare de şlagărele sale.


Sursa: bzi.ro