Există sintagma ”crede și nu cerceta” în Biblie? Care este, de fapt, adevărul

49


Sintagma ”crede și nu cerceta” este cu siguranță cea mai controversată formulare atribuita Bibliei. Exista însă cu adevărat citatul în Cartea Sfânta? Desi mulți îl folosesc, adevărată proveniență a sintagmei nu le este cunoscută.

Citatul ”crede și nu cerceta” nu se regăsește în Biblie.

De unde provine sintagma ”crede și nu cerceta”

Sintagma ”crede şi nu cerceta“, inclusă uneori ca îndemn al Bisericii şi considerat că făcând parte din învăţăturile creştine, a stârnit numeroase controverse de-a lungul istoriei.

Specialiştii în studierea Bibliei şi a lucrărilor celor mai importanţi reprezentanţi ai Creştinismului resping ideea că acest citat să facă parte din scriptură, alţi autori susţin că în Biblie există numeroase versete al cărui mesaj este asemănător sintagmei ”crede şi nu cerceta”.

Filozoful grec Celsus, autorul expresiei “crede și nu cerceta”?

Istoricii sunt de părere că citatul îi aparține filozofului grec Celsus, care a trăit în secolul al II-lea. Unii cercetători cred că Celsus îi acuză pe creştini de manipularea unor oameni simpli şi creduli, care pot fi păcăliţi uşor. În acest mod acestor oameni li se prezenta o religie nouă şi atractivă, cu scopul de a-i converti. Deducţia făcută de Celsius provine din versetul atribuit lui Ioan (20:29), unde Isus îi spune lui Toma: “Pentru că M-ai văzut, ai crezut. Ferice de cei ce n-au văzut, şi au crezut“.

Teologii combat aceasta sintagmă.

”Ateii şi liber cugetătorii spun că îndemnul „crede şi nu cerceta” s-ar găși în Sfânta Scriptură. Desigur că dacă îi punem să ne arate locul respectiv nu îl vor găși nicăieri, deoarece această expresie nu există în Biblie, dar expresia s-a înrădăcinat în rândul oamenilor neştiutori la cursurile marxiste de combatere a religiei.

Totuşi, găsim în Scriptură un pasaj cu acest îndemn, dar dat în alt duh decît cel invocat de atei şi de liber cugetători: «Cele mai grele de tine nu le cerca şi cele mai tari decît tine nu le cerceta. Cele ce ţi s-au poruncit ţie, acestea cugetă, pentru că nu-ţi sunt de treaba ţie cele ascunse. Întru prisoseală lucrurilor tale nu iscodi, pentru că mai mult decât înţelegerea omului s-au arătat ţie. Căci pre mulţi au înşelat gîndul lor, şi în socoteală rea au lunecat cugetele lor» (Înţelepciunea lui Isus Sirah, III, 20-23)”.

Citate puternice din Biblie care iți vor schimba viața

Chiar daca sintagma “crede și nu cerceta” nu se regăsește în Biblie, vă prezentăm în cele ce urmează cinci citate din Cartea Sfântă care vă pot schimba viața.

1.Iubește-ți aproapele

Preaiubiților, dacă astfel ne-a iubit Dumnezeu pe noi, trebuie să ne iubim și noi unii pe alții. Nimeni n-a văzut vreodată pe Dumnezeu; daca ne iubim unii pe alții, Dumnezeu rămâne în noi, și dragostea Lui a ajuns desăvârșită în noi.

Ioan 4:11-12

2.Iubește-ți dușmanii

Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestema, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc

Matei 5:44

3.Ai încredere în Dumnezeu

Nu vă îngrijorați de nimic; ci, în orice lucru, aduceți cererile voastre la cunoștință lui Dumnezeu, prin rugăciuni și cereri, cu mulțumiri.Și pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă vă păzi inimile și gândurile în Hristos Isus.

Filipeni 4:6-7

4.Iartă

Și, când stați în picioare de vă rugați, să iertați orice aveți împotrivă cuiva, pentru că și Tatăl vostru care este în ceruri să vă ierte greșelile voastre.

Marcu 11:25

5.Nu ceda!

Cereți, și vi se vă da; căutați și veți găsi; bateți, și vi se va deschide. Căci oricine cere capătă; cine caută găsește; și celui ce bate i se deschide.

Matei 7:7,8


Sursa: bzi.ro